A DHA története

 2009.10.05. 09:16

A DHA-t (Dihydroxyactone) aktív összetevőként először cukorbetegek kísérleti kezelései során alkalmazták, akik közül néhányan jobban reagáltak a DHA-ra, mint a glükózra.

1957-ben, egy gyermekkórházban fedezték fel a DHA barnító tulajdonságait. A DHA szájon át történő bejuttatása gyermekkori glükogéntárolási megbetegedés orvoslására szolgált. Az egyik orvosnak feltűnt, hogy azok a gyerekek, akik a DHA készítmény egy részét felköhögték, barna pettyek jelentek meg a bőrükön ott, ahol a DHA landolt. Az orvos kísérletképpen a saját bőrébe dörzsölte a szert. Ő is szépen lebarnult. A DHA-ról tudományos publikációk először 1960-ban jelentek meg. Ezt követően a DHA élettani-kémiai jellemzői, barnító hatásának működési elve és a bőr toleranciaszintje mind vizsgálat tárgyát képezte, melyek eredményeképp kiforrottabb alkalmazási mód, természetesebb kinézet és egyenletesebb barnulás vált elérhetővé. Napjainkban a DHA előállításához, a késő 19. századhoz hasonlóan, még mindig az erjesztési folyamatot alkalmazzák.
Az FDA DHA-val kapcsolatos álláspontja
A DHA élelmiszeriparban engedélyezett termék, és az Egysült Államok Élelmiszer és Gyógyszeripari szabályozó szerve az FDA által hitelesítetten alkalmas fogyasztásra. Valójában a DHA legnagyobb felhasználási területét az egészségügyi készítmények piaca teszi ki. A DHA pyruvite, vagy zsírégető tulajdonsága révén a készítmény számos súlycsökkentő készítményben is megtalálható. A DHA krémekben és kozmetikai szerekben történő felhasználása engedélyezett, és rendeltetésszerű használata esetén nincs ismert káros mellékhatása az emberi testre. Évek óta gyakori összetevője a legtöbb UV fény-mentes barnítónak. A DHA elsősorban nem bőrre permetezhető barnító rendszerekhez alkalmas. Ez a megállapítás azonban nem negatív tartalmú. Összehasonlításképpen, a végleges tetoválás során használt tintát az FDA erre a célra sosem vizsgálta.


A Norvell UV mentes barnitó oldat nem tartalmaz ismert mérgezőanyagokat vagy allergént. Azonban, mint bármely más anyag esetén, a levegőbe jutó készítményekkel történő hosszabb távú, folyamatos érintkezés, illetve az anyag belégzése során irritáció, vagy kellemetlen érzés jelentkezhet. A józanész azt sugallja, hogy a termék napi rendszerességgel történő alkalmazása esetén a szerrel történő érintkezés enyhítése érdekében ajánlott valamilyen nemű légszűrő maszk használata. A szer száj, illetve orrnyílások körüli alkalmazása esetén javasolt a légzés visszatartása. Fontos, hogy a kezelők NE juttassák a készítményt közvetlenül a szembe, vagy viseljenek szemvédőt! A DHA ajakra jutásának elkerülése érdekében a használat előtt javasolt ajakvédő használata, ugyanis az ajkakon a DHA-val nem érhető el látványos eredmény. www.tanity.hu

Címkék: uv mentes szolárium napozás barnulás barnitás dha barnitó

A bejegyzés trackback címe:

https://tanity.blog.hu/api/trackback/id/tr641428391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása